Även om det är lättare att klickerträna en hund redan som valp introducerats till konceptet finns det ingen ursäkt att inte gå över till klickerträning med en äldre hund som tidigare har tränats traditionellt. Det är helt klart värt att lägga den tiden som omställningen kräver, med tanke på den glädje som det innebär för både hund och förare att klickerträna. Så hur börjar man klickerträna en äldre hund?

Börja med att ”klicka in” hunden

Om man själv gör omställningen från traditionell träning till klickerträning samtidigt som hunden är det viktigt att man inte trillar in i gamla mönster efter att man har bestämt sig för att byta träningssätt, det gör att processen blir utdragen och man riskerar att få en osäker hund. Sedan kan man starta med att ”klicka in” hunden, alltså lära den kopplingen mellan klick och godis. Detta brukar inte ta många repetitioner.

Traditionellt tränade hundar är ofta mycket mer passiva än klickertränade hundar, inte vana att ta egna initiativ utan inväntar mer hjälp från föraren – detta är därför något som man kan behöva jobba en del med att locka fram. Lättast är att utrusta sig med klicker och godis i vardagen och klicka för ett par beteenden som hunden ofta utför. Det kan till exempel vara att lägga sig ner, att nosa på något eller att springa mot sin förare. När man sedan introducerar klickerträningen i mer rena träningspass har hunden förhoppningsvis en minnesbild av vad den har blivit belönad för i vardagen och tar till dessa beteenden även i träningssituationen. Vill man börja med shejping direkt, vilket kan vara lite svårare på mer passiva hundar, är det ofta lättast att ta hjälp av ett föremål. Detta fångar ofta hundens intresse och man kan börja med att klicka och belöna just bara detta intresse. Klickerträningen utvecklar man sedan när hunden blir duktigare och duktigare på att bjuda på beteenden själv.