Visste ni att snapsen från början ansågs ha medicinska effekter. Traditionen att krydda brännvin har nämligen sitt ursprung i örtmedicin, och när vi i Sverige lärde oss att destillera så blandande vi spriten med så kallade läkeörter för att få en riktigt kraftfull medicin. Snart började vi även dricka det kryddade brännvinet av ickemedicinska skäl, men än idag är det många som tycker att en liten hutt lindrar halsont och andra förkylningssymptom. Akvavit har anglasor ända från 1300-talet och namnet betyder ”livets vatten”. Endast sprit som håller en alkoholprocent på minst 37,5 procent och är kryddad med kummin och/eller med dill kan kallas akvavit. Allt därutöver kallas för kryddat brännvin.

Förr fanns det något som hette brännvinsbord som helt enkelt var en förrättsmåltid bestående av smör, bröd, ost, fisk, korv samt två eller tre sorters kryddat brännvin. Brännvinsbordet skapades sannolikt på 1500-talet och hade sin storhetstid under 1700-talet. På 1800-talet utvecklades brännvinsbordet till det vi idag kallar för smörgåsbord, vilket är en buffémåltid där det ingår sill och snaps som inledning samt en större mängd olika rätter som sallader, kallskuret, varma rätter, ost och desserter.